שוב הוא משתטח על הרצפה? צועק? מקלל?
עודכן: 16 בפבר׳ 2021
תקשורת עם ילדים – הבסיס לקשר איכותי
מאת: רננה אורלב
כשאנחנו מציבים גבולות בצורה לא נכונה, הדברים מתחילים להשתבש....
במצב כזה הילד שלכם ירגיש ש"לוקחים" לו את השליטה, את היכולת להחליט בעצמו, לבד.
כאשר ילד מרגיש שמחליטים בשבילו – הוא יפעיל את כל מנגנוני ההגנה שלו: הוא יתווכח אתכם, יצעק עליכם, יבכה, יצרח, יכה, ישתטח על הרצפה... והרשימה עוד ארוכה. במצב כזה הוא עלול לפגוע בעצמו ו/או בסביבתו.
וואו... כמה שזה מתסכל. מצד אחד אנחנו מאוד רוצים לעזור לילד שלנו, מצד שני אנחנו מרגישים חסרי אונים אל מול ה"מפלצת" שיוצאת ממנו.
נסו בזמן הזה "להרגיע את הרוחות" ולדבר על התחושות שלכם ושל הילד שלכם, מתוך שיתוף כנה.
במצב בו הילד חווה חוסר שליטה וחוסר עצמאות – יקרו אחת או יותר מהאפשרויות הבאות: הימנעות של ההורה מהסיטואציה, "מאבק כוח" בין ההורה לילדו, התקף זעם (טנטרום) שהילד חווה.
הימנעות של ההורה מהסיטואציה לרוב גורמת לילד יותר תסכול ויותר כעס. מעבר לכך, אף ילד לא רוצה להרגיש לא אהוב או דחוי. במצב כזה חשוב שנחבק ונראה לו שאנחנו אוהבים אותו, למרות הקושי. עם זאת, תגיעו לילד שלכם רק כשאתם נרגעתם מהסיטואציה ורק כשאתם באמת מוכנים ורוצים להכיל אותו.
במצב שבו הילד מפעיל את כל מנגנוני ההגנה שלו, יכול לקרות דבר אחר...
אתם בוודאי מכירים את התחושה הזאת שיש מעין חבל דמיוני ביניכם לבין הילד שלכם ויש התנצחות – מי ימשוך יותר חזק בחבל? מי ייפול ראשון?
זו בדיוק התחושה כשאנחנו נכנסים למאבק כוח עם הילד שלנו. ברגע הזה חשוב לעצור ולהבין מה אתם רוצים להשיג? מה חשוב לכם שיקרה ולמה זה חשוב לכם? מה הילד שלכם רוצה שיקרה?
נסו בזמן הזה "להרגיע את הרוחות" ולדבר על התחושות שלכם ושל הילד שלכם, מתוך שיתוף כנה. זה דורש תרגול לצאת מתוך הסערה למצב של רגיעה, אך זה אפשרי.
אנחנו פועלים באותו אופן גם בעת התקפי זעם.
בנימה אישית, אשתף שלעיתים גם הבת שלי חווה התקפי זעם – היא צועקת, בוכה ולפעמים גם משתטחת על הרצפה. עברנו איתה תהליך מאתגר, אך מדהים! הצבנו גבולות ברורים, דאגנו לתת לכל ילד את המקום שלו, לפנות זמן אישי לכל אחד מהילדים.
בכל התהליך הזה היה לי חשוב שהבת שלי תחווה ביטחון ועצמאות, בלי צורך להיכנס לכעס. היא התחילה לדבר ולשתף אותנו מה היא מרגישה, מה היא רוצה וכן הלאה. היום כשהכעס של הבת שלי רק מתחיל, רגע לפני שהוא מציף אותה, אנחנו מזכירים לה לדבר, להגיד לנו מה היא רוצה.
אני מספרת לכם את הסיפור הזה, כיוון שחשוב לי שתבינו שגם לי כמדריכת הורים – יש את האתגרים בדרך שלי כאמא. אין הורה שלא נתקל בחוויה מאתגרת עם הילדים שלו. זה פשוט לא קיים.
וכמו כל הורה, בתחילתו של דבר ובסופו של דבר, אני רוצה שהילדים שלי יהיו מאושרים, שיהיה להם טוב.
הכותבת היא מדריכת הורים וצוותי חינוך מוסמכת, מומחית בתהליכי שינה, גמילה מחיתולים, הרטבות לילה, תקשורת וגבולות, יחסי אחים ועוד.
#שובהואמשתטחעלהרצפה#מציביםגבולות#רוציםלעזורלילד#חסריאונים#חוסרשליטה#חוסרעצמאות#התקףזעם#תסכול#מדריכתהורים#חוויהמאתגרת