top of page

עם ריבית בשיעור של 4.94% מי צריך פיקדון שקלי?!

בשבוע שעבר גייס בנק ישראל בבורסה לניירות ערך בתל אביב סך של למעלה מ-26 מיליארד ₪ באמצעות מכירת איגרת חוב ממשלתית שקלית שאינה נושאת ריבית או הצמדה, לטווח של שנה.

במכרז האחרון שביצע בנק ישראל, ניתנה הנחה חריגה יחסית לשיעור ריבית הבנק. כיום רמת הריבית של בנק ישראל (ללא תוספת ריבית הפריים שהינה כ1.5%) לאחר ההתייקרות האחרונה 4.25%.

במכרז ניתן היה לרכוש איגרת חוב לטווח של שנה בהנחה של 4.94%, כלומר האיגרת החלה להיסחר לפי מחיר התחלתי של 95.06 ₪ לאיגרת, מי שרכש את האיגרת וימתין כשנה יקבל 100 ₪ לאיגרת, ולכן הרווח הינו 4.94% (לפני מס רווחי הון בשיעור נומינלי של 15%).

אני מוצא לנכון לציין ולהסביר על האיגרת הזו משתי סיבות: ראשית, ניתן להבין משיעור ההנחה הגבוה של האיגרת (המחיר נקבע בשוק ההון), כי שוק ההון מצפה לעוד העלאות ריבית מעבר לשיעור של 4.25% כיום, עד למחיר של 4.94%, כלומר הציפיות בשוק ההון הן להתייקרות נוספת במחיר הריבית בשיעור של עד 0.7% לשנה. אם נוסיף את ריבית הפריים נגיע לריבית שנתית בשיעור של 6.44% ומחיר זה עדיין ללא תוספות סיכון שהבנקים דורשים.

שנית, מי שרוכש את איגרת החוב הזו, מקבל תשואה נאה ואינו מחויב להחזיק אותה עד לתום השנה, כמו שדורשים בבנקים בפיקדון בנקאי. אם יחליט המשקיע למכור את האיגרת במהלך השנה יקבל רווח יחסי, אבל עדיין יקבל תשואה נאה וללא כל מגבלה.

המציאות הנוכחית בה הריבית נשארת ברמות גבוהות יחסית, ואף ממשיכה לעלות, היא בשורה רעה למשק ולשוק הנדל"ן. ככול ששיעורי הריבית יישארו ברמה גבוהה ולאורך זמן, אנו נהיה עדים לקשיים מצטברים ופשיטות רגל של יזמים וחברות שלוו כספים בהיקפים גדולים לאור הריבית האפסית שהתרגלנו אליה בעשור האחרון.

חלק מהלווים יידרשו לחזק את הביטחונות שנתנו לבנקים כנגד ההלוואות שלקחו ולכן יאלצו לשעבד נכסים נוספים להבטחת החזר ההלוואה.

גם משקי הבית שהרבו לקחת הלוואות רגילות ומשכנתאות, יתקשו לעמוד בהחזרי ההלוואות עם ההתייקרות הגבוהה של הריבית, ולכן יאלצו לפנות להלוואות ממקורות חוץ בנקאיים, מאחר והבנקים לא יוותרו ללווים על החזרי התשלומים בזמן. יש לא מעט חברות שמתמחות במתן פתרונות מימון אשראי כתחליף לבנקים, אולם המחיר שהן דורשות הינו יקר מאוד, הריביות יכולות להגיע עד לכדי 14% לשנה, וכמובן עם מתן שיעבוד של נכסים טובים של הלקוחות.

מציאות זו יוצרת הזדמנויות גדולות לבעלי הממון מקרב היזמים, ולציבור החוסכים שיש ברשותם חסכונות לטווח בינוני ארוך.

היזמים יוכלו להשתלב ואפילו לרכוש קרקעות ופרויקטים קיימים בהנחות משמעותיות יחסית למחירים היקרים שהיו בעיקר בשנתיים האחרונות. ציבור החוסכים מהצד השני, יכולים לקבל תמורה הולמת וגבוהה על הכסף הפנוי שעומד לרשותם, במספרים שלא ניתן היה לקבל בעשור האחרון באמצעות הריביות בשוק איגרות החוב וכן בפיקדונות הבנקאיים.

אני חוזר ומציע לכל מי שיש ברשותו כסף פנוי לטווחים בינוניים וארוכים, לנצל את האפשרות לרכוש איגרות חוב בריביות גבוהות לטווח בינוני וארוך, וליהנות מתשואות גבוהות לאורך השנים הבאות.

אי אפשר לסיים בכמה מילים על האי וודאות הקיימת כיום בשוק ההון לאור ה"מהפכה המשפטית".

אין ספק כי לא ניתן לזלזל בהשלכות שיהיו לה לגבי הכלכלה ושוק ההון במידה והיא תבוצע במלואה, אולם יש לקחת בחשבון כי לא תמיד ניתן לחזות איך יתפתחו הדברים, השווקים לא לוקחים בחשבון כרגע מצב של הסכמה ופשרה.

המקרה של אירופה ממחיש בדיוק איך לא ניתן להעריך כיצד יתפתחו הדברים. בשנה שעברה עם תחילת המלחמה בין אוקראינה לרוסיה וההתייקרות הניכרת במחירי האנרגיה, היה חשש גדול לגבי הכלכלה באירופה, אולם החורף הקל יחסית וירידה חדה במחירי האנרגיה וההובלה בעולם הקלו על הכלכלה, ומתחילת השנה הבורסות שם השיגו תשואות נאות ביותר עד כדי 16% רווח מתחילת השנה באיטליה. שבת שלום.

שלומי ויזל נייד 050-7295785 אימייל vizel58@zahav.net.il אתר - https://vizel-invest.co.il

פוסטים קשורים

הצג הכול

רק בגלל הרוח

מאת: מאיר אוחנה מלחמת "חרבות ברזל" שעדיין נושאת את השם הזה, עוטפת את האומה הישראלית באין ספור היבטים. מהנרצחים במעשי הטבח והזוועה מאותה שבת, דרך חטופים שעדיין שם בשבי חמאס וממשיך דרך חללי צה"ל שנופלים

אולי יעניין אתכם...

מה מעניין אתכם לקרוא? 

בחרו קטגוריה

בחרו תגית

bottom of page