top of page

למה לא למהר לסגור כסף בפיקדון בבנק? מאמר חובה

עודכן: 15 במאי 2023

לאחרונה אני שומע על לא מעט לקוחות שמחוסר ידיעה, סוגרים את הכסף בפיקדון בבנק לתקופה של שנה ויותר, בריביות שהן מפתות יחסית למה שהבנקים נהגו לשלם ללקוחות בעשור האחרון.

אכן ריבית שנתית בשיעור של 4.5% + לשנה ללא סיכון היא ריבית שבעבר ניתן היה לקבל אותה ל-4 שנים בבנק ולא לשנה. אך יש לזכור שני דברים חשובים:

ראשית נפרדים מהכסף לתקופת הפיקדון ללא אפשרות למשוך אותו טרם הזמן, אלא אם כן נשלם קנס על הריבית.

דבר שני, יש מס ריווחי הון בשיעור של 15% על כל הריבית!, לדוגמא אם סגרתם פיקדון של 100,000 ₪ בריבית שנתית של 4.5%, בתום תקופת הפיקדון תקבלו לחשבון לא 4,500 ₪ עבור תשלום הריבית, אתם תקבלו לאחר תשלום מס רווחי הון בשיעור של 15% על הריבית, רק 3,825 ₪ בלבד.

יש חלופה טובה יותר וכתבתי כבר עליה בעבר, לרכוש קרן כספית. זוהי קרן שמהווה תחליף לפיקדונות הבנקאיים והרווח / ריבית על הכסף מקביל לריבית בנק ישראל שהינה כיום כ4.5% לשנה. את הקרן ניתן לרכוש ולמכור כל יום, וללא התחייבות כמו בפיקדון בבנקים. דבר נוסף המס על הרווח הוא בשיעור של 25% על הרווח הריאלי!, כלומר בניכוי עליית שיעור מדד המחירים לצרכן. זהו נתון שיש להתחשב בו, במיוחד בתקופה בה מדדי המחירים לצרכן אינם נמוכים.

נחזור לדוגמא הקודמת, אם נרכוש קרן כספית בסך של כ-100,000 ₪ ונישאר בקרן לתקופה של שנה, בתום השנה אנו אמורים לקבל סך של כ-4,500 ₪ לפני תשלום מס. ההבדל, שבמקרה זה נוריד מתקבול הריבית את שיעור עליית המדד ורק אחרי כן נשלם מס של 25%. אם באותה השנה המדד עלה בשיעור של 3.5%, אנו נשלם מס של 25% על תקבול של 1% ריבית בלבד (4.5% ריבית בנק ישראל בניכוי 3.5% שיעור עליית המדד). ולכן סך תשלום המס יסתכם בכ-250 ₪ בלבד, כך שנקבל לחשבון לאחר המס סך של 4250 ₪. באופן זה נהנינו משני יתרונות, קודם כל יכולנו למכור את הקרן בכל עת, דבר נוסף קיבלנו תמורה גבוהה יותר לאחר תשלום מס ריווחי ההון. אגב, גם לחברות מסחריות נכון יותר כלכלית להחזיק קרן כספית מאשר פיקדון בנקאי, המס האפקטיבי נמוך יותר.

לסיום, לאחרונה ניתן לראות כי חלק מחברות ההשקעה האלטרנטיבית, מתקשות לשלם לציבור החוסכים את הכספים שלהם.

חברות השקעה אלה שגשגו בתקופה בה הריבית הייתה אפסית, הן היוו חלופה מצוינת לריבית האפסית, ובתקופות מסוימות הבטיחו עד כ-6% ריבית שנתית, החיסרון היה זמן מינימלי של כשלושה חודשים למשיכת הכסף, הלקוח נאלץ לחכות כשלושה חודשים לפני שיוכל לקבל את הכסף בחזרה עם הריבית. החברות מצידן הלוו את הכסף לצרכנים אחרים, בצורה נרחבת ובנוסף חלקן הלוואות גם ליזמי נדל"ן, שוק האשראי הצרכני הפך למסוכן מאוד בעקבות העלייה הגבוהה של הריבית בשנה האחרונה, ולכן קיים קושי זמני בהחזר ההלוואות כיום.

אני מניח שמי שיתאזר בסבלנות יקבל את כספו בחזרה גם אם באיחור מה. המסר ממקרה זה, הוא כמו כל השקעה, כל לקוח נדרש לתכנן את מועד הנזילות של הכספים הנדרשים לו, ורק בהתאם לכך לבחור את אופק ההשקעה, וזאת בנוסף כמובן לאופיו כמשקיע, לפי רמת הסיכון שהוא מוכן לקחת.


פוסטים קשורים

הצג הכול

רק בגלל הרוח

מאת: מאיר אוחנה מלחמת "חרבות ברזל" שעדיין נושאת את השם הזה, עוטפת את האומה הישראלית באין ספור היבטים. מהנרצחים במעשי הטבח והזוועה מאותה שבת, דרך חטופים שעדיין שם בשבי חמאס וממשיך דרך חללי צה"ל שנופלים

אולי יעניין אתכם...

מה מעניין אתכם לקרוא? 

בחרו קטגוריה

בחרו תגית

bottom of page