top of page

ליקוי בוויסות החושי

עודכן: 16 בפבר׳ 2021


האם ילדיכם נרתעים ממאכלים במרקמים מסוימים, או מבגדים מחוספסים? האם הקולות בחדר נשמעים להם רועשים מדי? האור מסנוור אותם מדי? האם הם לא מסוגלים ללכת יחפים על הדשא, או לשחק בארגז החול? האם הם נרתעים ממגע? ואולי להיפך - אולי יש מצבים בהם הם מתקשים לחוש במגע, בטעם ובריח? אם קשיים אלה חוזרים על עצמם, משבשים את התפקוד היומיומי, והילד חווה אותם כאיום, יש לפנות ולברר האם הוא מתמודד עם הפרעה בוויסות חושי.



מהו ויסות חושי?

ויסות חושי הוא תהליך נוירולוגי המתרחש כאשר מערכת העצבים במוחנו קולטת גירויים ומסרים חושיים מהגוף ומהסביבה. המוח מפרש ומעבד את המסרים והגירויים הללו, בכדי שנוכל להגיב באופן מותאם. מערכת החושים שלנו שאמורה להעביר את הגירויים כוללת את חוש הראייה, השמיעה, הריח, הטעם וחוש המישוש. ובנוסף - את שלושת החושים הבאים: החוש הטקטילי – החוש שאחראי על מגע העור. החוש הווסטיבולרי - החוש שאחראי על שיווי משקל ואיזון תנועה. החוש הקינסתטי – החוש שאחראי על תפיסת המרחב ועל התנועה באמצעות השרירים והמפרקים שלנו (כיוון, עוצמה וטווח התנועה).


המערכת החושית מתחילה להתפתח כבר בעובר, עוד לפני הלידה וממשיכה עד גיל שבע בערך, כאשר כל אחד מהחושים מתפתח בקצב אחר. החושים המפותחים ביותר בעת הלידה הם חוש השמיעה ושיווי המשקל (החוש הווסטיבולרי). אחריהם יתפתחו החוש הטקטילי והחוש הקינסתטי (כלומר המגע ותפיסת התנועה). בהמשך- יתפתחו חוש הראייה וחוש הטעם, וישתכלל חוש השמיעה.


רגישות לקולות וצלילים (למשל - רשרוש מפתח במדרגות שעשוי להיתפס כרעש בלתי צפוי ולגרום להתפרצות בכי), לקור ולחום, תחושת סנוור או כאב ראש כאשר התאורה נתפסת חזקה מדי, רתיעה ממאכלים עם מרקמים מסוימים

מהי הפרעה בויסות חושי?

הפרעה בויסות חושי, Sensory Processing Disorder (SPD) - מתייחסת לקושי לארגן ולעבד את התחושה מהגוף ומהסביבה. כאשר מערכת ויסות חושי עובדת באופן תקין, נהיה למשל קשובים לצליל מנוע של רכב מתקרב ונצליח להתעלם בו בזמן מהחולצה המגרדת, בכדי שנעצור ולא נעבור את הכביש. ילד שמשחק בארגז חול יכול להתעלם מהחול המגרד והזיעה כאשר רוח קלה נושבת ומקררת מעט את העור, אך ילד עם קושי בוויסות חושי לא יחוש אותה הקלה. החול ימשיך להציק לו והרוח רק תחמיר את המצב. הוא עשוי להביע את התסכול בכך שיבעט בחול, או יתפרץ על הילדים סביבו, וההרגשה המציקה לא תעבור גם לאחר שהתחושה הפיסית הטורדנית תחלוף.


מהם תסמיני הפרעה בוויסות חושי?

רגישות - יתר – כאשר החושים נקלטים בעוצמות גבוהות מהרגיל, והתגובה להם היא מוגזמת.

דוגמאות:

רתיעה או בהלה ממגע בלתי צפוי, רגישות לקולות וצלילים (למשל- רשרוש מפתח במדרגות שעשוי להיתפס כרעש בלתי צפוי ולגרום להתפרצות בכי), לקור ולחום, תחושת סנוור או כאב ראש כאשר התאורה נתפסת חזקה מדי, רתיעה ממאכלים עם מרקמים מסוימים (למשל - כאשר הם מתובלים מדי, או כשיש שילוב של אוכל נוזלי ליד מוצק בצלחת), רתיעה גבוהה מהרגיל לתרופות, ריחות מהסביבה שייתפסו כחזקים מדי (למשל- בושם, ריחות של בישול מסוים), רתיעה מלכלוך, פחד להתנדנד ולהסתחרר במתקני שעשועים וחוסר מסוגלות גבוה לקבל טיפול שיניים.


רגישות יתר במגע עם העור תוכל להתבטא ברתיעה מליטוף שנתפס כמכאיב, רתיעה מתספורת ומגזירת ציפורניים, מחפיפת שיער, החלפת חיתול, תו בגד מציק, בדים מחוספסים, ורתיעה ממגע של הגוף עם דשא, חול, דבק, אבק, מים או בוץ.


תת-רגישות – כאשר החושים נקלטים בעוצמה חלשה ואולי אף בלתי מורגשת ולא יעוררו תגובה (לאוכל לא יהיה טעם, המגע לא מורגש וכו').


דוגמאות:

תת-רגישות בשמיעה: הילד עלול שלא להגיב כשקוראים לו, או יתקשה להגיב להוראות.

תת-רגישות בחוש הריח: הילד עשוי שלא להירתע מטעימת חומר ניקוי רעיל.


דוגמאות לתת-רגישות בתחומי המגע, שיווי משקל ואיזון התנועה: כשהתנגשות, נפילה או חבלה אינה כואבת או אינה מורגשת, כשהעדר תחושה גורמת לפספוס מדרגה והיתקלות בחפצים, קושי לתפוס חפץ שנזרק אליך, לא לחוש כשהחפץ נופל, קושי להבחין בין חפצים בעלי צורה שונה, לא לדעת במה אתה אוחז עד שלא תסתכל.


תת-רגישות יכולה להתבטא גם כאשר לא חם או קר לילד כמו לאחרים, כשהוא חש צורך בלפיתת חפץ באופן חזק מדי או בחיבוק חזק מדי, ומתקשה לנהוג בבעלי חיים בעדינות.


חיפוש חושי – צורך בהתנסות חושית בעוצמה גבוהה או מתמשכת בכדי להגיע לוויסות חושי. הילד ירצה להסתחרר, לקפוץ גבוה, להגביר עוצמת סאונד, להוסיף תיבול, להתנגש ולהטיח עצמו בקיר, ולרוץ אל מתקני המשחק המאתגרים ביותר בפארק.


בקרב רבים מילדי SPD יתקיימו באופן משולב גם מצבים של רגישות-יתר, וגם של תת-רגישות. כמו כן, רמת הרגישות החושית שלהם עשויה להשתנות בהתאם למצב הרוח, לשעה ביממה, אם יחוש עייפות או רעב, אם הוא בריא או חולה, ועד כמה הוא עוסק באותו הזמן במשהו מעניין.


ילדים עם נטייה גבוהה לרגישות-יתר, יפתחו צורך בשליטה, יבטאו שינויים במצב הרוח, ויגלו חרדה חברתית. ילדים שיחוו בעיקר תת-רגישות ייראו אדישים או חולמניים ויעדיפו לשחק לבד, ואילו ילדים בעלי צורך בהתנסות חושית יהיו אימפולסיביים יותר.


אבחון וטיפול בהפרעה בוויסות חושי

הפרעה בוויסות חושי שונה מילד לילד ויש צורך להתאים לכל אחד טיפול ייחודי משלו. בדרך כלל מדובר בתהליך ארוך מועד, שיכול להימשך מספר חודשים ואף כשנה. הטיפול מבוסס לרוב על פעולות משחקיות מהנות ומותאמות לגיל הילדות. המשימות קצרות ומגוונות שמתחלפות כל כמה דקות ובמקרים רבים מומלצת מעורבות ההורים בתרגול בבית.


ד"ר אבי און - מומחה ברפואת ילדים

הגב' הדר וידר - מומחית לטיפול בליקויים בוויסות החושי



#ויסותחושי#נורולוגיה#מערכת העצבים#מסריםחושייםמהגוףומהסביבה#רגישותלקולות וצלילים#תתרגישות#איבחון#טיפול#הפרעה

אולי יעניין אתכם...

מה מעניין אתכם לקרוא? 

בחרו קטגוריה

בחרו תגית

bottom of page