top of page

עמוק בתוך הלב של כולנו - הילדים!

ערכה וכתבה: יובל יונה


בלב העיר טבריה, שוכן לו מקום קסום וטהור. רשת 'פרח' לחינוך מיוחד, אשר מפעילה עשרות מסגרות חינוכיות בפריסה ארצית, הקימה מעון שיקומי בצמוד לשוק העירוני ובסיוע אנשי עיריית טבריה. כיום, יש מענה שניתן לילדי החינוך המיוחד בטבריה והסביבה!
כשלושים מלאכים קטנים, מגילאי חצי שנה ועד שלוש, זוכים בטיפול מסור ואוהב משלושים ושבע נשות הצוות המיוחדות, המחבקות, האוהבות והמקצועיות.

בלב העיר טבריה, שוכן לו מקום קסום וטהור.

המעון ערוך לתת מענה אישי ומקיף לכל ילד בהתאם למוגבלותו. ישנן כיתות תקשורת המורכבות מילדים על הרצף האוטיסטי. וכיתות שיקום רב נכותי - עיכוב התפתחותי, סי-פי, תסמונת דאון, תסמונות מורכבת ועוד.


זה לא מעון שיקומי רגיל. לא רק בשל המיקום הלא שיגרתי - בלב טבריה. בהתאם לקשת הרחבה של מוגבלות הילדים, ישנה קשת רחבה של בעלי מקצוע מתחומים שונים. בכל בוקר, מגיעות למעון עם תחושת שליחות הן הגננות, סייעות, עו"סיות, אחות, פסיכיאטר, מזכירה, טבחית, בנות שירות וצוות פרא רפואי (קלינאיות תקשורת, מרפאות בעיסוק, פיזיותרפיסטיות, ומנתחות התנהגות). בנוסף, לכל סקטור יש גם מדריכה מקצועית ומנוסה, כאשר כולן למען מטרה אחת - לטובת הילד. ואם כל זה לא מספיק, נשות הצוות לא עוזבות את הילדים לרגע. הן מקנות תוכניות טיפול המשכיות ביתיות להורי הילדים, תרגילי בית, פידבקים וטיפים. אין ספק שהילדים שנמצאים במעון- הגיעו לעבוד.

מתוך ההבנה שכל ילד הוא עולם ומלואו ויש לטפל בו באופן פרטני בהתאם למוגבלותו, נבנה מקום מיוחד. מדובר במקום יוצא דופן. אשר בנוי באופן המתקדם ביותר, ומעוצב בצורה צבעונית ושמחה. תוך השקעה וחשיבה על הפרטים הקטנים ביותר.


כשבתיה, מנהלת המעון, ערכה לי סיור שכלל הסבר מפורט על כל החדרים והמתקנים - הבנתי ששום דבר אינו מקרי. מצבעי הקיר, הריח הנעים וגוון התאורה, הכל משרת מטרה פונקציונלית עבור הילדים והושקעה מחשבה רבה. במעון ישנו חדר רב חושי (סנוזלן), מטרתו להרגיע את כל המערכת החושית של ילדים עם צרכים מיוחדים. החדר מאובזר בסיבים אופטיים מסיליקון שמספקים גירוי תחושתי וגם מחליפים צבעים, מוזיקה מרגיעה ברקע, פוף מסאז', בריכת כדורים, מראות שמשנות צבעים ועוד...





בנוסף, ישנו חדר חושך המיועד בעיקר לילדים לקויי ראייה. המטרה היא לאמן חלקים אחרים של המוח לפענח את מה שהעיניים רואות, כל ילד לקוי ראייה נכנס לחדר החושך לפחות פעם אחת ביום, מאוחר יותר התגלה כי החדר עוזר גם לאיזון החושים והרגעה.


חדרים נוספים הקיימים במקום הם: חדר קלינאית תקשורת, חדר טיפול רגשי, חדר פיזיותרפיה, חדר ריפוי בעיסוק, חדר תצפית המיועד להורי הילדים, ניתוח התנהגות ועוד.

מלבד הפונקציות המיוחדות שישנם במעון. מה שמייחד את המקום והופך אותו לכה קסום, זה תחושת המסירות של נשות הצוות.


שאלתי את נחמי, הגננת ומנתחת ההתנהגות של כיתת תקשורת, מה הכי חשוב לה שהילד יקבל? מבלי לחשוב פעמיים, התגובה האינסטינקטיבית הייתה: "חום ואהבה- הכי פשוט שיש. ומצד שני גם גבולות". למרות הקשיים הפיזיים והוורבאליים של הילדים, יש צוות שלם שעומד מאחוריהם, מחבק ועוזר להם עם הקשיים. הכוח שבעיקר מניע את נחמי, ואת שאר נשות הצוות, זו התקווה שהיא מקבלת מהילדים, את השיפור הניכר לעין שהילדים עוברים. אין ספק שזה נותן כוח ותקווה להמשיך. נחמי מספרת בעיניים נוצצות: "יש רגעים מרגשים ספציפיים שחקוקים לי בראש - ילד שמצליח לאכול עם כפית, שרק לפני שבוע הוא אכל בצורה לא מבוקרת. ילד אחר שהצליח לבטא ולבקש את מה שהוא רוצה, ילד שנענה לשם שלו. ואפילו ילדים שרבים מעט, שישנה כלשהי אינטראקציה חברתית".


דבר נוסף שמפיח בנשות הצוות מוטיבציה הוא תחושת האחדות שיש בין נשות הצוות. נחמי: "אם לא בתיה, המקום הזה לא היה נראה ככה, היא מאחדת את כולנו, נותנת כוחות ומפרגנת לכולן. יש לנו צוות מדהים, יש כאן תחושה של בית"

"לפני שנכנסתי לתפקיד, אמרו לי: 'את הולכת להתאהב בתפקיד הזה!' ובאמת התאהבתי." מספרת בתיה עמרוסי, מנהלת המעון. "אומנם אני מגיעה מתחום החינוך המיוחד, אך הילדים במעון ממש תינוקות! אפשר לסייע להם ולקדם אותם רבות. הילדים עושים את הצעדים הראשונים שלהם פה. יכול להיווצר מצב שילד לא הלך שנה ותשעה חודשים, ותוך חודש מאז שהוא במעון הוא מתחיל לרוץ. אין ספק שנשות הצוות הן גורם עיקרי. אני בהלם כל יום מחדש מהמוטיבציה, מהרצון ומההכלה שיש בבנות. אם הצלחתי לחבר בין מגזרים ורקעים שונים שמהם הנשים והילדים מגיעים, בתוך כיתה אחת- עשיתי את שלי."



טרם הוקם המעון, כשהוחלט על מיקומו הנוכחי - בסמוך לשוק הומה אדם במרכז העיר, נשמעו דעות שנויות במחלוקות בנושא. אך לימים, רק יתרונות נוצרו מן הדבר. המקום הכניס צחוק ילדים ואור לאזור. יעידו על כך בעלי חנויות השוק, אשר נהנים מהאינטראקציה עם הילדים. הילדים יוצאים לסיור בשוק. שם הם נהנים מפירות קלופים בבסטה של אוחיון. במידה ונשות הצוות רוצות לשלב בעל חיים בפעילויות המעון, הן יודעות שהן יכולות לפנות בכל עת לאיציק, בעל חנות החיות ובשמחה הן יקבלו חיה, רק בשביל שהילדים יהיו שמחים. צריך סולם לטובת תיקון דבר כלשהו במעון? הולכים לאבנר מאביזרי רכב.


לבסוף, בתיה שיתפה אותי בכך שהיא חוששת מהרגע שהילדים יגיעו לגיל שלוש, וכבר לא יהיו במעון. "אני מרגישה מחויבות כלפי הילדים. אני מוכנה באהבה להוות כמקום למידה. זאת בשורה ענקית וטובה לעיר טבריה שנפתח מקום כזה. אין לי הרבה מה להוסיף, חוץ מזה זכיתי, זכיתי להיות פה שליחה".





#רשתפרח#חדרחושים#חדרחושך##טיפולרגישי#טיפולתחושתי#פיזיוטרפיה#ניתוחהתנהגות

אולי יעניין אתכם...

מה מעניין אתכם לקרוא? 

בחרו קטגוריה

בחרו תגית

bottom of page