top of page

החינוך בטבריה בקריסה מערכתית

כולנו יודעים היטב שחינוך ילדי דור העתיד, הוא הוא העתיד! כל אמא וכל אבא חפצים לחינוך הטוב ביותר עבור ילדיהם. העונש של ההורים והילדים האלו היא העובדה שהם בחרו לגור בעיר טבריה, בחרו לגור בעיר שאגף החינוך בה בקריסה מערכתית או ליתר דיוק הוא "מורדם ואיננו מונשם..." ונראה שהרופאים שותים קפה בקפטריה של טבריה.

כל אנשי המקצוע במערך החינוך על כל רבדיו יודעים, חוץ מההורים, המערכת מתנהלת בחובבניות, בחוסר תהליך קבלת החלטות בסיסי, בניתוק מוחלט מהשטח מהמציאות העכשווית, מצמצום כספי ורוחבי מעיק, מייבוש כלכלי של המערכת. למעשה, מערכת החינוך בטבריה עומדת ונמצאת ממש בשלכת.

יש גורמי חינוך בכירות/ים הטוענות/ים בפניי שקיים נתק מוחלט בין יו"ר הוועדה הממונה, לבין מנהלי בתי הספר! האיש איננו מגיע לישיבות מנהלי החינוך בעירו, נראה שהחינוך כלל לא מעניין אותו. ואנחנו מדברים על דור העתיד. הימים חולפים והשנים לא חוזרות.

עוד טוענים אותם גורמים כי קיים נתק התייעצויות וסיוע בין מנהל אגף החינוך, אלי מאירי, לבין הגננות, עובדי ההוראה ומנהלי מוסדות החינוך. הכיצד יכול דבר שכזה להתקיים ושלא נדבר על להתנהל? היכן מנהלת המחוז, אורנה שמחון, שכל היום מצטלמת בכל מיני פוזות של יחסי ציבור כאשר בטבריה האש וקברניטי העיר מכלים כל חלקה טובה! הגברת שמחון אולי תיכנסי לעובי הקורה, למציאות העגומה שהרי גם אם מחצית מכל הטענות שעלו בפני כתבנו נכונות זו היא שעת צרה עבור מערכת החינוך. אולי עייפת והגיע הזמן להחליפך, רק אולי? שמישהו לפחות יחשוב מעט על הדור. זה דור הולך ודור בא ומה שילך נראה שילך חלילה לעזאזל השנים חולפות והילדים נמצאים בחוסר משווע. למצער מנהלת המחוז ממשיכה בצילומי תקשורת ויחסי ציבור ולא בטיפול אמיתי בשורש הבעיה.

זו שעת מלחמה בעיר טבריה שראשיה קוברים את החינוך בעודו בחיים כך לטענת בכירי המחנכים/ות ומנהלי/ות בתי הספר. באפס השקעה תקבל אפס הצלחה בחינוך!! משחקי ההצלחה בבגרויות הוא משחק מכור מראש של ילדי העיר טבריה ולא פתרון הבעיה.

הרשות המקומית כך לטענת בכירי החינוך בעיר מעכבים מזה חודשים את העברת כספי משרד החינוך המגיעים לבתי הספר. זה בלבד, מהווה פגיעה אנושה בתכנון, במיוחד לקראת הכנת בתי הספר לפתיחת שנת הלימודים והפעילות השוטפת והתארגנות עם האמצעים שיש לאותו בית ספר לקראת השנה הבאה עליו לטובה. בהעדר יכולת לתכנן כלכלית את שנת התקציב ובהעדר תקציב הילדים משלמים את מחיר הכישלון הצפוי.

הגם, שהרשות לא מתקצבת את מוסדות החינוך מתקציבה השוטף, כך טוענים המנהלים שהם מקבלים רק את כספי משרד החינוך. במילים אחרות עיריית טבריה לא משקיעה בחינוך דור העתיד שלה ובילדי העיר מתקציבה השוטף?! האומנם כך הדברים?

אם כן היכן ההורים שיהפכו עולמות למען האהובים להם?! זו העת לזעוק, זו העת לדרוש, זו העת להפגין ולמחות ולומר לילדים אנחנו באמת אוהבים אתכם ולא נרים ידיים.

נושא כואב לא פחות אם לא יותר הביעו אותם מנהלים ומנהלות בתי הספר והוא נושא הטבעת העוטפת והמלטפת של הילדים, הלא הם עובדי המנהל ושכרם, המזכירות, אבות הבית, הסייעות ועובדות הניקיון שכרם עומד על גובה שכר המינימום גם אחרי 15 שנות עבודה ללא כל קידום ו/או מערכת פיתוח מקצועי או קידום אנושי. כך מקבלים את אווירת הנכאים בקרב העובדים המחלחלת לילדים ולהורים כאחד. העדר מוטיבציה, דכדוך ודשדוש.

אבות הבית והמזכירות עם ותק של 20 שנים, משתכרים לא יותר מ-5,600 ₪ בלבד! אוי לבושה ואני תוהה ביני לביני היכן הארגונים המקצועיים? ההסתדרות, ארגוני העובדים המורים הגננות וכד'?

שלא נדבר על עובדות הניקיון, ששכר משרתן עומדת על כ-60%, והן משתכרות רק כ-3,000 ₪ לחודש. כמה קל להתנהל נגד החלשים? בעיריית טבריה מומחים להכות בחלשים, מומחים להכות בציבור חסר ישע, מומחים בלעשוק את החלש ויהיה אשר יהיה. בארנונה, בשילוט, בדוחות, במה לא?

השכילה לעשות הרשות המקומית עת לאחרונה הודיעה במכתב רשמי על ביטול הטבה שניתנה במשך שנים למזכירות בתי הספר? כן כן מה שאתם שומעים. במקום שיקודמו בשכרן עקב המטלות הרבות שנוספו מהמעבר ל"גפ"ן" אזי בעיריית טבריה מפחיתים משכרן. הכיצד ייתכן הדבר? ואם לא דיי בכך, החל מ-1 בספטמבר, בצעד מתריס ושולל אמון בסיסי, חויבו כל עובדי הרשות במערכת החינוך לבצע החתמת כרטיס נוכחות בעבודה. עד לאן חוסר האמון? וכיצד ניתן לעשות זאת? ומה קורה עם מורה או מנהל/ת שעובדים מהבית? גם לאלוהים אין פתרונים. התנהלות אגף החינוך בעיריית טבריה בראשות מנהל האגף, אלי המאירי, לא מתוכננת, היא ללא יעדים ומטרות כך טוענים, היא מנוהלת ע"י הדינאמיקה של שגרת היום, תוך רמיסת חזון המנהלים ותוכניות העבודה של מוסדות החינוך. הכל בשיטת "מה שיוצא אני מרוצה".

תוכנית "אם" לחינוך, סוליסטית, של מנהל אגף החינוך בעצמו, אלי מאירי לבד, ללא שיתוף המנהלים בבנייתה ובהתאמתה לטבריה, אם כך תפעל היא מיועדת להיכשל אמרו רבים מהדוברים!

אם עד כאן לא הספיק להורים להבין מה קורה בעיר טבריה בנושא חינוך ילדיהם התנהלות אותה מנהל הפקיד מטעם ממשלת ישראל, יו"ר הוועדה הממונה, בועז יוסף, אז תקשיבו לנתון הבא שהגיע אליי (ולא נבדק על ידי) תקציב גני הילדים עומד על 10 שקלים ליום פעילות בגן!! כן זה התקציב לטענת גננות. האם זה נכון? גם אם אשאל ברשות ישקרו אותי ואתכם גם יחד. בושה וחרפה!!

ישנן גננות המתחננות לציוד, לחומרים, לעזרים, למשחקים, להצללת החצרות ועוד. בהעדר כל אלה ואפילו את חלקם, שהרי ביחד הם תורמים להעלאת בעיות המשמעת והאלימות באופן חריג בגני הילדים ופגיעה קשה בכישורי וביכולת הגננות והסייעות לנהל את הגן באופן מקצועי ורגוע.

המחדלים שהובאו בפניי לא פסקו ואני מוכרח לציין שאולי חלק מהם אין בהם ממש אבל הם הובאו בפניי ולכן אני נוטה להאמין שאין עשן בלי אש אל יש רימון עשן, אז גם רימון עשן ניצת בניצוץ של אש.

עולה השאלה מדוע לא הועברו למוסדות החינוך כספי שיפוצי קיץ שהגיעו ממשרד החינוך והמיועדים להכנת המבנים לקראת שנת הלימודים?! כספים שנתקעו בקופת העירייה. שוב היכן הממונה על המחוז במשרד החינוך, אורנה שמחון? זה תפקידך.

ובמעבר חד מהפן הכלכלי לפן האישי והאנושי. באופן חסר רגישות משווע ונטול כל חמלה הופסקו ההסעות לתלמידי החינוך המיוחד, ילדים בעלי מוגבלויות כאלו ואחרות ילדים ממשפחות מורכבות, נתמכות סעד, ללא רכב פרטי בביתם – שוב אנו עדים לכמה קל לפגוע בחלשים!

מנהל אגף החינוך אלי מאירי, על תקן מעביר הודעות והנחתות על המגזרים השונים והתושבים בעיר מטעם הרשות, העומד בראש יו"ר הוועדה הממונה ובמיוחד הגזברית. בעיקר, ראש העיר והמנכ"ל, שאינם אנשי חינוך בלשון המעטה, החינוך רחוק מלהיות נר לרגלם, רק חיסכון בכסף הוא היעד שהציבו.

לשם כך משתמשים במנהל האגף כמו שמתנהלים עם בובה על חוט. כך הגדירו את מנהל האגף בעירייה לא מעט מהמנהלים. ייתכן ואלי המאירי באמת ובתמים רוצה לשנות ולעשות אך מי שמכיר את מה שקורה בעירייה וכיצד מתנהלים הדברים ע"י יו"ר הוועדה הממונה, אני ואין בלתי, אפשר להבין אולי את אלי המאירי שאולי שכרו הוא שמכופף אותו מעקרונות ציבוריים וחינוכיים. אולי רק אולי אני שואל את עצמי ואתכם.

איזה פארסה הזויה! החליט אדון יו"ר הוועדה הממונה, למצוא חן בעיניי ההורים ובהחלטה חד צדדית ואלקטוראלית האריך להם בתום השנה הקודמת את פרויקט מיל"ת ב-10 ימים. יפה הא? אבל מנגד, כדי לממן את ההצעה ה"נדיבה" שלו הוא קיצץ לבתי הספר היסודיים את התקציב ב-35,000 ₪ עבור ההארכה הנ"ל. זאת, למרות שהבטיח להורים שהוא מממן זאת מתוך התחשבות אליהם ובהם. פוליטיקה בגרוש ויחסי ציבור שקריים של רשות מקומית קורסת ועוד בניהול ממשלת ישראל.

הרשות כשנוח לה מתהדרת בהישגי התיכוניים במבחני הבגרות, כמה קל לעלות על עגלת ה"הצלחה" כטרמפיסטים ובזכות בנות האולפנית שאינם טברייניות בכלל.

ההישג אם וקיים הוא של צוותיי ההוראה המסורים והמנהלים המוכשרים שעמלו רבות על הכשרת התלמידים והכל הכל במימון משרד החינוך ורשתות החינוך "עמל" ו-"אורט"! הרשות לא מסייעת בצמצום הפערים והעלאת ההישגים בשום דרך אקטיבית, מימון שעות וכדומה כלום ושום דבר. הגיע העת שהרשות תכניס את היד לכיס, עמוק עמוק ותהיה מעורבת יותר אם עתיד העיר וילדיה חשובים לה יותר ממספרי הגירעון של העיר אליהם מתייחס משרד הפנים ובכיריו כאילו זו התורה כולה שירדה מהר סיני. רק הם שוכחים את עגל הזהב.

הדובדבן שבקצפת ולצערם של ההורים והתלמידים לא נחתם השנה הסכם עם תכנית קרן קרב, רוב המדריכים בבתי הספר התפטרו ועברו ללמד בבתי הספר האחרים בעמק הירדן, עפולה, נוף הגליל, חצור ועוד... זוהי פגיעה קשה בילדים ללא שיעורי העשרה וחוגים שוברי שגרה.

בהחלטה חסרת רגישות והתחשבות בציבור ההורים והאימהות העובדות, דחה מר אלי מאירי את הפעלת פרויקט מיל"ת להארכת יום הלימודים, כולל הצהרונים, למועד לא יידוע אחרי החגים, כאילו שההורים לא עובדים בחודשים ספטמבר ואוקטובר?! מה קרה לכושר ההחלטות שלך מר אלי המאירי?

הגיע זמן חינוך!! הגיע הזמן לייעל את אגף החינוך המקרטע הזה טוענים רבים במערכת החינוך ובכלל, קיימת חובה לתכנן ולחתום חוזים מראש ולהביא בשורה להורים בין אם זה אשמת פלוני או אלמוני הדברים חייבים להתייעל.

גם הימים החמים, דומים הם ליציאת מצרים. אלוהים הקשיח את לב פרעה וכך גם בעיריית טבריה בהוראת הרשות הופסקו שירותי טכנאי המזגנים לבתי הספר. אין חמלה ורחמים בליבכם לקורה לילדים בימים חמים אלו? עד לכאן ירדתם? תתביישו לכם כולכם בשמי ובשם הילדים בעיר טבריה! החינוך הוא דור העתיד של העיר טבריה. אותה עיר שממילא לא רואה אופק או עתיד ללימודי ליבה ולפיתוח עסקים ותעסוקה. אם מתוכה לא יצמח דור העתיד אז מה יצמח?

ביקשנו את תגובת הרשות המקומית לשאלות העולות מהכתבה:

"מערכת החינוך בטבריה הגיעה בשנתיים האחרונות להישגים מרשימים. כל התיכונים רשמו הצלחות בבחינות הבגרות בממוצע של כ-95%. זו השנה השנייה ברציפות שכל התיכונים נבחרו להיות ברשימת התיכונים המצטיינים של מדינת ישראל. כל זה מעיד על חוזקה של המערכת כולה.

בשונה מכל הארץ, שם יש מחסור במנהלים, מורים, סייעות וכוח אדם, טבריה יציבה בכל הנוגע לצוותי חינוך ומנהלים חזקים ומסורים.

תכנית האם בסיוע קרן מנומדין, בשנה האחרונה נבנתה תכנית אם לחינוך בטבריה - זוהי תכנית המציגה אבני דרך משמעותיות לחמש השנים הבאות, עם תכנית מפורטת לשנתיים הקרובות. התכנית נבנתה על ידי צוות חינוכי מוביל בו נטלו חלק: מנהלים, מפקחים, גננות, הורים ותלמידים. כמו כן, במהלך גיבוש התכנית, נערכו מספר שיתופי ציבור עם כל מנהלי בתי הספר, גננות מובילות, הנהגת ההורים ועוד.

שיתוף פעולה עם המנהלים צוות המנהלים עובד בשיתוף פעולה פורה עם מנהל האגף ועם הפיקוח. לראייה: קיומם של ימי ההיערכות והישיבות האינטנסיביות לקראת פתיחת השנה. במהלך ההכנות לשנת הלימודים נפגש מנהל אגף החינוך עם כל עובדי האגף בכנסים שונים לקראת פתיחת השנה.

החתמת נוכחות דיגיטלית אכן, עובדי העירייה נדרשים לרישום נוכחות דיגיטלי באפליקציה. זוהי חובה חוקית על עובדים במגזר הציבורי ולא יתכן להמשיך בדיווח שעות ידני כפי שהיה נהוג עד כה.

תקציב החינוך תקציב החינוך גדל השנה ב-6 מיליוני שקלים, בשיפוצי גנים ובתי ספר הושקעו בשנה וחצי האחרונות 11.5 מיליוני ש"ח ובמקביל אנו עמלים על תכנית בינוי רחבה. קיימים פערי בינוי, תחזוקה ותשתיות גדולים עוד משנים קודמות ואנו עובדים עם תכנית שיטתית לצמצומם. לא ניתן להתעלם מהפרויקטים החדשים שנחנכו השנה בגנים ובבתי הספר.

תקנים באגף החינוך נוספו תקנים לניהול מחלקת הגיל הרך, קב"ט נוסף ומנהלת מדור חרדי. בחודשים הקרובים אמורה להיכנס לתפקידה מנהלת גיל ינקות מלידה ועד גיל שלוש.

הסעות תלמידי החינוך המיוחד מי שקובע את הקריטריונים לקבלת זכאות להסעה, הוא משרד החינוך בלבד והעירייה היא קבלן הביצוע בהתאם לאותם קריטריונים. מתוך כ-800 תלמידי החינוך המיוחד, 750 תלמידים זוכים בהסעות.

לפנים משורת הדין, עיריית טבריה החליטה לשאת בעלות הסעת ילדי גנים וכיתות א'-ב' באופן גורף ולקיים ועדת חריגים לתלמידים האחרים.

רפורמת גפ"ן משרד החינוך פתח ברפורמת גפ"ן באופן שאינו מתוכנן עד הסוף וללא תיאום עם משרד הפנים, האמון על הרשויות המקומיות. מצב זה יוצר קשיים בהפעלת בתי הספר ברמה הארצית ואנו מקווים שימצה לכך פתרון בהקדם.

קרן קרב תכנית קרן קרב נחתמה וקול קורא 'ניצנים' לצהרונים פורסם רק ביום רביעי בערב על ידי משרד החינוך. לכן, לא ניתן היה להפעיל את מילת או ניצנים ללא חוזה ממשרד החינוך. הפעלת הצהרונים צפויה להתחיל באופן הדרגתי החל מיום ראשון הקרוב (11 ספטמבר) בגנים ולאחר מכן בבתי הספר.

בתי הספר פועלים תחת ניהול עצמי ונושא התמיכה והאחזקה מוטל עליהם. הרשות מעבירה תקציבים לשם כך.

גני הילדים מקבלים שירותי אחזקה בתחום המזגנים ותחומים אחרים, ואף יקבלו השנה תוספת תקציבית לטובת התנהלות עצמית בכל הנדרש לאחזקת הגן.

עיריית טבריה מובילה שינויים והתאמות של מערכת החינוך ויש גורמים במערכת שאינם מרוצים ומעדיפים להישאר מאחור עם הנוח והמוכר ולא פעם אף בוחרים בצעד הלא חוקי.

אנו עומדים מול מציאות לא ברורה ונושאים בנטל תקציבי כאשר ממשלת ישראל מפחיתה באופן מעשי את התמיכה בנושאים שונים בחינוך. אנו גאים במערכת החינוך, באגף החינוך ובצוותים. עובדים בשיתוף פעולה מלא עם הנהגת ההורים ופיקוח משרד החינוך ובטוחים בהצלחת המערכת".

מבין כל הנאמר יבחר כל קורא, כל הורה כל אמא וכל אבא מי הוא הדובר אמת על הנאמר בכתבה ומי לא דובר אמת. דבר אחד בטוח מישהו מהדוברים אינו דובר אמת, למי יש אינטרס ליפות את הנושאים החמורים ולמי יש צורך לבקר ולדרוש יותר עבור ילדי העיר דור העתיד. לשקר אין רגליים ולכן הוא תמיד יתגלה, כל שצריך הוא זיכרון ארוך טווח.

אולי יעניין אתכם...

מה מעניין אתכם לקרוא? 

בחרו קטגוריה

בחרו תגית

bottom of page